Pratite nas
Microteam d.o.o., Kurilovečka 1, Velika Gorica

Zašto koristiti legalno obnovljene tonere?

18.travanj.2016
U vrijeme sve veće informatičke pismenosti i rastuće potrebe za korištenjem računala u svakodnevnom životu, pitanje potrošnog materijala za printanje dokumenata, fotografija, plakata i sličnih materijala postaje vrlo važna stavka i to ne samo u kompanijama nego i u kućnoj upotrebi.
S obzirom da se proizvodnja i punjenje tonera pretvorilo u veliku industriju, na europskom tržištu se pojavilo nekoliko različitih vrsta tonera. Tu su ponajprije originalni toneri (OEM) koje je napravio proizvođač printera i koji se prodaju pod istim nazivom kao i model printera. Obnovljeni toneri su oni koje je obnovila i napunila neka treća tvrtka i to na način da su promijenjeni potrošni dijelovi, da je toner napunjen, testiran i pripremljen na novu uporabu. Novonapravljeni novi toneri (klonovi) su novi toneri koje je napravila neka tvrtka i prodaju se pod imenom te tvrtke (ne proizvođača printera). Krivotvoreni toneri su oni koje je napravila neka treća tvrtka i lažno se prodaju kao original.
Postoje još i zamjenski toneri su također posebna kategorija, oni ne krše patente proizvođača originalnog tonera, no njih je na tržištu vrlo malo, cijena im nije toliko niska (uloženo znanje, vrijeme i novac u vlastite patente) te se pojavljuju nekoliko godina kasnije od pojave novog uređaja.
Europsko tržište je u zadnjih nekoliko godina preplavljeno novonapravljenim novim tonerima (KLONOVIMA) koji izgledaju identično originalima. Najviše ih se proizvede u Kini i u Jugoistočnoj Aziji.
Obnovljeni toneri i toneri koji ne koriste patente proizvođača jedini su originalni toneri koji su legalni što znači da legalan obnovljeni toner koristi stari originalni toner i koristi samo one patente koji ne krše prava proizvođača originalnih tonera te nema naziva originala na toneru.

Zašto koristiti legalno obnovljene tonere?
Problemi koji se javljaju krivotvorenjem originala ili kloniranjem se prije svega odnose na nedopuštenu upotrebu tuđih patenata, dizajna i tehnologije koji su zakonom zaštićeni. Prodaja i kupovina takvih tonera je ilegalna.
Obnavljanje korištenog tonera se smatra legalnim popravkom, ali proizvodnja novog proizvoda koji sliči originalu nije legalna. Zbog toga se danas u Europi ne rade takvi toneri jer su tužbe proizvođača originalnih tonera prema svima u prodajnom lancu dosta česte i završavaju u njihovu korist.

Nedostaci klonova (novonapravljeni novi toneri)
1.Klonovi su loši za okoliš
Klonovi nemaju unaprijed planiran ciklus eksploatacije . Proizvođači originala imaju unaprijed isplaniran sistem sakupljanja i zbrinjavanja praznih tonera. Većina njih se obnavlja ili se recikliraju njihovi dijelovi. S druge strane proizvođači klonova nemaju takav plan, njihova obnova je krivično djelo te su oni za jednokratnu upotrebu.
Klonovi se ne pridržavaju EU propisa zdravlja i sigurnosti. Većina klonova se ne pridržava EU propisa zdravlja i sigurnosti. S obzirom da se na tim propisima kontinuirano radi te da se stalno donose novi propisi kao npr. REACH propis za sigurnost (kemikalije), kršenje tog, ali i drugih propisa će uskoro biti kažnjivo.
Klonovi troše više prirodnih resursa. Za proizvodnju jednog tonera potroši se oko 1-2 litre nafte. Više od 99% zamjenskih tonera se baca nakon jedne upotrebe. Obnavljanjem tonera se manje troše ograničeni prirodni resursi – nafta, aluminij i papir.

2. Klonovi smanjuju broj radnih mjesta
Većina klonova se proizvodi u Kini gdje nekoliko velikih multinacionalnih kompanija ima zaposleno na tisuće slabo plaćenih siromašnih radnika. Takvim se postupcima smanjuje broj radnih mjesta u Europi.

3.Klonovi imaju slabu kvalitetu ispisa
Klonovi i zamjenski toneri koji krše patente, napravljeni su s jednim ciljem – biti jeftini. Proizvođači takvih tonera su u stalnom nadmetanju s drugim proizvođačima u utrci za što nižom cijenom što nižim troškovima proizvodnje a konačni rezultat je jako slaba kvaliteta konačnog proizvoda – loš ispis i manji broj stranica ispisa od originalog ili obnovljenog tonera.

4.Klonovi krše prava slobodne trgovine i tržišnog natjecanja
Prema zakonima Europske unije koji se odnose na slobodu trgovine i tržišno natjecanje, prodavači se moraju pridržavati donesenih pravila ili će biti zakonski sankcionirani. I poizvođači originalnih i obnovljenih tonera imaju financijske gubitke što zbog zbog kršenja njihovih patenata što zbog potpuno novih tonera koji se lažno prodaju kao obnovljeni.

5. Novi Europski propisi o opremi za ispis
U prosincu 2013. Europska komisija je propisala nove kriterije za dijelove i opremu za ispis koji se moraju zadovoljiti da bi se dobio certifikat ekološke prihvatljivosti. Novi certifikat o ekološkoj prihvatljivosti mogu dobiti samo pisači koji prihvaćaju obnovljene tonere i printeri kod kojih je već u fazi izrade uzeto u obzir korištenje obnovljivih tonera.
Nova pravila jasno propisuju da na svakom pisaču mora biti vidljiva oznaka tzv. Eco-label - "Toneri za ovaj pisač su napravljeni tako da se mogu ponovo iskoristiti. Preporučuje se korištenje obnovljenog tonera jer to štedi prirodne resurse i okoliš".

Proizvođači originalnih tonera koji žele prodavati pisače sa oznakom Eco-label moraju organizirati sakupljanje praznih tonera i tinti kako bi se mogli obnoviti i ponovo upotrijebiti. Prazne tonere moraju ponuditi drugim tvrtkama koje će ih obnoviti, a dijelovi tonera koji se ne mogu reciklirati moraju se zbrinuti na odgovarajući način.